Limonády

Co spolehlivě zažene žízeň? Originální limonáda

 

I když léto se pomalu chýlí k závěru, mnoho teplých dní je ještě před námi. A na co bychom v první řadě měli myslet, když rtuť teploměru stoupá vysoko? Přece na pitný režim. Na dostatečný příjem tekutin je třeba dbát vždy, v horku je to nicméně klíčové: chráníme se tím mimo jiné proti přehřívání organismu. Na zvýšenou potřebu hydratace reagují i české podniky: nabízejí točené a domácí limonády, boom zažívají i malé sodovkárny.

 

Naše tělo tvoří z 50 až 60 % právě voda. Ustálené poučky říkají, že za běžných klimatických podmínek by ženy měly vypít minimálně dva litry denně, muži pak 2,5 litru. V horku je nutné samozřejmě pít více. Kolik tekutin potřebujeme, záleží ale i na dalších faktorech: na našem věku, hmotnosti a fyzické aktivitě. Pokud sportujeme, musíme samozřejmě vodu doplňovat více. Odborníci radí také pít průběžně, během celého dne, pokud do sebe večer nalijeme najednou dva litry limonády, mohlo by nám spíš být špatně.

 

Věděli jste také, že hydratace ovlivňuje to, jak vypadáme? Dostatečný pitný režim pomáhá odplavovat toxiny z těla, pokud pití zanedbáváme, může naše pleť působit povadle a vrásky zřetelněji.

 

Lahodný trend jménem domácí limonáda

 

Horkého počasí i toho, že musíme tekutiny doplňovat, si všimly i hospody a restaurace: údajně až každá čtvrtá provozovna má limonádu připravovanou podle vlastní receptury. V teplém počasí se můžeme osvěžit jak limonádami připravovanými z bylinkových či ovocných sirupů, tak nejrůznějšími točenými nápoji. Už pomalu klasikou je zázvorová nebo bezinková limonáda, často se ale můžeme setkat i s pozoruhodnějšími příchutěmi, jako je třeba mateřídouška, ibišek nebo švestková s mákem. V USA se dokonce stala až překvapivě populární limonáda s chutí krůtího a masové omáčky. Ale pozor: ne každý podnik používá jako základ skutečně vlastnoručně uvařený sirup, mnohé kupují hotové příchuti plné barviv a konzervantů.

 

Klasika, kterou stále milujeme

Velmi oblíbené jsou také točené limonády. Ty u nás mají dlouhou tradici: ať už se jedná o černé kolové nápoje, růžové malinovky nebo svítivě žluté lionády. Na nostalgickou vlnu svým vlastním způsobem navazuje také limonáda z Počernického pivovaru. Jednatelce Petře Karochové chyběla legendární mandarinková z osmdesátých let Broňa, proto se takovou pokusila v pivovaru vytvořit. Dlouho experimentovala a zkoušela nejrůznější směsi, až se jí podařilo vyrobit Počernickou limonádu. Jejím základem je meruňka a je úplně bez konzervantů. A žízniví návštěvníci ji zbožňují… Na akcích a festivalech, kam Počernický pivovar jezdí, se jí kolikrát prodá stejně jako piva!

 

 

 

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.