Seznam ingrediencí:
žloutek 1 kus
podmáslí 250 ml
špetka mořské soli
jahody 250 g
prosecco 100 ml
smetana 125 ml
čerstvě vymačkaná šťáva z citronu podle chuti
Na ozdobu:
kousky jahod
meduňka nebo máta (dle preferencí)
Náš tip pro dětskou variantu: celozrnné cereálie, barevné ozdoby na dorty, může být další ovoce jako např. banán
Postup:
do jedné misky smícháme žloutek, ocet a sůl. dále přidáme olej a šleháme, dokud nevznikne jemná ovocná majonéza.
Nakrájíme jahody (pár jahod si schováme na dekoraci), které rozmixujeme v mixéru, přidáme smetanu, podmáslí a nakonec prosecco. Směs z mixéru přidáme do připravené majonézy, důkladně promícháme a dochutíme citronem.
Hotovou polévku dáme do lednice vychladit – nejlépe minimálně 5 hodin.
Schované jahody připravíme na dekoraci, budeme potřebovat pár plátků na okraj talíře, pár kostiček přímo do polévky.
Kostičky dáme na dno talíře, zalijeme vychlazenou polévkou, ozdobíme plátky jahod, kopečkem zmrzliny a pár lístky máty.
Náš tip: pokud budete tuto ovocnou polévku připravovat pro děti, můžete namísto prosecca ozdobit hotovou polévku celozrnnými cereáliemi (může být i další ovoce jako banány) a barevnými jedlými dekoracemi na dorty. V tom druhém případě vám doporučujeme jej připravit opravdu opravdu velké množství! Věřte, že v opačném případě na vás dospělé pak zbyde už jen to prosecco :).
Panský Dvůr Vám přeje dobrou chuť!