Léto patří piknikům a grilování

Léto klepe na dveře! A svádí k tomu, abychom si jej užívali venku. Proč si čas strávený s přáteli a rodinou nezpříjemnit dobrým jídlem? Nejpopulárnějšími možnostmi jsou grilování anebo piknik. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak si tyto příjemné letní kratochvíle co nejvíce užít.

Grilování je jedna z nejpříjemnějších letních činností. Jakmile zajde horké slunce, nastává ten správný čas rozpálit rošt a pak už si jen vychutnávat s přáteli nebo rodinou grilované dobroty u sklenky vychlazeného piva nebo vína. Na grilu si můžete připravit celou řadu vynikajících pokrmů: fantazie se meze nekladou – kromě tradičních steaků a klobásek například špízy, grilovaná žebírka nebo barbecue křídla.

Může za to Kryštof Columbus

Jaká je vlastně historie grilování? I když si to mnohdy neuvědomujeme, spousta činností provází lidstvo po staletí. Grilování znali už naši předci od dob objevení ohně, tehdy totiž na ohni upravovali ulovené maso. První zmínka o grilování, které připomíná to dnešní, pochází od kmene Arawak sídlící na ostrově Haiti, jenž používal nástroj „barbacoa“. Toto zařízení připomínalo mříž, rám, a místní obyvatelé na něm udili maso.

Když Kryštof Columbus převzal vládu na Haiti, které bylo i před nevůli kmenů prohlášeno za španělskou kolonii, Španělé si přisvojili mnoho z vynálezů původních obyvatel. Mezi ně patřil i nástroj „barbacoa“, který začali používat k úpravě ryb a masa. Poté tento pojen označoval shromáždění lidí, kteří si společně vychutnávali jídlo.

 

Místa pro grilování v Praze

Nemáte vlastní zahrádku? Naštěstí ani vám dnes nemusí být radosti grilování upřeny. Na území naší metropole existuje 15 míst (stav na jaře 2018), kde můžete legálně rozdělat oheň nebo grilovat.

 

Zde je jejich seznam:

  • Vítkov (3 místa – Pražačka, u Nových schodů a U Sportovního hřiště)
  • obora Hvězda (2 místa – Pod rybníkem a U domu oborníka),
  • Stromovka (4 místa – piknikové místo u cesty podél Podmokelské dráhy u fitness prvků, piknikové místo u cesty podél Podmokelské dráhy, piknikové místo u cesty na Císařský ostrov II, piknikové místo u cesty na Císařský ostrov I),
  • Petřín (v Růžovém sadu u Hladové zdi, vedle dětského hřiště),
  • Ďáblický háj (V Lomu)
  • Hloubětín (U třech mostů – louka u Hořejšího rybníka)
  • Kunratický les (vyhlídka, U Gizely)
  • Hostivař (parkoviště u přehrady)
  • Prokopské údolí (Klukovice u dětského hřiště),
  • Chuchelský háj(V Lomu)
  • Řepy/Motol (v areálu zdraví)
  • Divoká Šárka(Na rovinách)
  • Řepský areál zdraví (poblíž Plzeňské ulice)

 

Posezení pod širým nebem

Piknik v sobě nese něco romantického a zároveň rozverného: u posezení na dece v zámeckém parku se můžete cítit jako rozmazlovaná princezna nebo osoby zachycené na slavném Manetově obrazu Snídaně v trávě. Není překvapivé, že lidé jedli venku odedávna, při práci na poli si jednoduše udělali pauzu a snědli si svačinu, kterou si přinesli. V něco speciálního jídlo pod širým nebem proměnila šlechta, která se tímto způsobem občerstvovala při loveckých výjezdech.

Jídelníček lovce se skládal například z kuřete, chleba, kusu rokfóru nebo švýcarského tvrdého sýra a bílého vína, marnivější šlechtici přidávali ještě také madeirské vína, ananasové, či jahodové šťávy. A pokud se honu účastnily i dámy, chtěli se hostitelé opravdu vytáhnout: brali s sebou nejlepší lahůdky, šampaňské, domácí paštiky nebo nejrůznější saláty. Tradice pikniků, jak je známe dnes, začala v 18. století ve Francii, v 19. století se stala oblíbenou zábavou anglické střední třídy. Právě ta k ní přidala oblíbený piknikový koš.

 

Nejkrásnější místa na piknik v Praze

 

  • Zámecký park v Dolních Počernicích – skýtá relax v přírodě a příjemné posezení na hrázi místního rybníka. Navíc můžete piknik spojit i s návštěvou restaurací v areálu Panský dvůr.
  • Havlíčkovy sady – Romantický park ve stylu anglické renesance láká krásnými výhledy na Prahu.
  • Riegrovy sady – Park poblíž centra města je proslavený krásným výhledem na historické centrum.
  • Vyšehrad – Mýty opředené místo na skále nad Vltavou nabízí nejen posezení a hradbách s výhledem na řeku, ale také celou řadu historických památek.
  • Prokopské údolí – Přírodní rezervace obklopená divokými skalami. Dole, na dně údolí, vás čeká stín a uklidňující šumění Prokopského potoka.

 

Na piknik praktické dobroty

A co si s sebou vzít na piknik? V první řadě je třeba myslet prakticky a volit takové jídlo, které vydrží transport a bude se snadno konzumovat v méně pohodlných podmínkách. Pokud si děláte hlavu s transportem, vězte, že existují piknikové koše, do kterých všechno krásně naskládáte, dovedou dokonce i zajistit lahve před tím, aby z nich vytekl obsah. Co se jídla týká, záleží samozřejmě na vás, vašich časových možnostech a kuchařském umění. Uspokojivý piknik vyrobíte již například s několika druhy sýrů a ovocem, pokud se budete chtít před přáteli vytáhnout, můžete se pustit i do něčeho složitějšího.

 

Do přírody bez starostí

Chcete si užít piknik úplně bez starostí? Restaurace v současnosti myslí i na vás. Umožňují půjčení koše naplněného dobrotami, na vás je si je jen vyzvednout a pak už hurá do přírody. Luxusní piknikové vybavení si můžete zapůjčit v restauraci Al Mulino, která se nachází v areálu Panský dvůr v Dolních Počernicích. Jejich balíček pro posezení venku vás přenese přímo do slunné Itálie. Vyrábí se ve dvou variantách, ve větší a menší, každá z nich obsahuje víno podle výběru sommeriéra nebo Počernické pivo, variaci italských sýrů a uzenin, pečivo nebo olivy. V bohatější variantě najdete ještě grilované krevety nebo kozí sýr v pančetě. Areál Panský Dvůr se nachází přímo v malebném zámeckém parku Dolní Počernice, po vyzvednutí koše je tedy jen na vás, kam se usadíte. Bude to u rybníka nebo do stínu pod starými vzrostlými stromy?

Podobnou službu nabízí také Počernický pivovar. Zde si můžete dát například škvarkovou pomazánku s uzenými okurkami, domácí pivní závin s jablky a rozinkami, čerstvý domácí popkorn a samozřejmě také vynikající místní pivo: vždy dvakrát jeden a půl litru podle vlastního výběru.

 

 

 

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.