Superstar jménem jahoda

Jahodová sezóna je tady. Právě teď je nejlepší doba na jejich sběr

Milujeme jahody. Tyto voňavé a sladké plody jsou skvělé jen tak, se smetanou a trochou cukru jako od babičky nebo v lehkých a nadýchaných letních dortech. A samozřejmě, nejlepší jsou ty čerstvě utržené. Přinášíme vám několik tipů na to, jak si toto vynikající ovoce vychutnat a kde ho nasbírat. A jako bonus dva neodolatelné jahodové recepty.

Jahody jsou pěkné nejen na pohled. Jsou také zásobárnou vitamínů a enzymů, díky kterým se budeme skvěle nejen cítit, ale také i dobře vypadat. Mimo jiné pozitivně působí na pleť, pomáhají totiž čistit póry. Perličkou je, že jahody, i přes svoji sladkost, obsahují velmi málo kalorií – méně než meloun nebo dýně. Věděli jste také, že v nich najdete mnoho vitaminu C, dokonce stejné množství jako v citrusech?

Samosběr: perfektní pro ty, co vyhledávají čerstvost

A kam na ty nejlepší jahody? Pokud se vám je nechce nakupovat v běžných obchodech, ale zároveň nemáte vlastní zahrádku, kde byste si jahody sami mohli pěstovat, bude pro vás ideálním řešením samosběr. Jak to funguje? Na pole dorazíte buď s vlastními kbelíky, bedýnkami nebo jinými nádobami, případně si je můžete půjčit na místě. Pak vám bude přidělen neotrhaný řádek a vy se můžete vesele pustit do práce. A až budete mít dost, označíte místo, kde jste skončili, zaplatíte a dál už si jen užíváte úrodu.

Na samosběrných stanovištích najdeme nejrůznější odrůdy jahod, jahodníky se podobně jako jakékoliv jiné užitné plodiny po léta křížily a šlechtily, dnes existuje přes padesát různých odrůd. Na našich polích se můžeme často setkat s původně českou Karmen, která je typická svými velkými a sladkými plody, nebo holandskou Elsantou či Koronou.

Pokud chcete sbírat, neváhejte

Letos kvůli teplému počasí jahody dozrávají dříve, některé až o dva týdny. Na mnoha místech sezóna vrcholí nebo dokonce končí. Pokud tedy uvažujete o tom, že si je natrháte, měli byste si pospíšit. A kam na ně? V rámci Prahy můžete vyrazit do Kunratic nebo Uhříněvsi, Středočeský kraj nabízí celou řadu míst, kam se můžete vypravit. Přehled všech lokalit, kde se dá sbírat, najdete na webu.

Superstar jménem jahoda

Co s jahodami, které jste si právě přinesli z pole? Nejraději bychom je samozřejmě spořádali okamžitě. Pokud jich ale máme více, můžeme být kreativní a vytvořit z nich celou řadu atraktivních pokrmů. Ať už se jedná o pohádkově vypadající knedlíky, drobenkové koláče, osvěžující letní dortíky se zakysanou smetanou, domácí zmrzlinu nebo netradiční, ale fantastickou jahodovou polévku, toto nádherné sytě červené ovoce vás nikdy nezklame.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné léto.

 

Přehledná tabulka, kam na sběr jahod v Praze a ve Středočeském kraji

 

Kde? Kdy? Za kolik?   Web
Praha
Kunratické Jahody Ve vypsané dny 50 Kč/kg http://www.kunratickejahody.cz/
Kunratické jahody – ing. Václav Macháček Ve vypsané dny, vždy od 6:00–14:00 50 Kč/kg http://www.kunraticke-jahody.cz/
Schwenk Jahody (Uhříněves) Každý den včetně víkendů od 8:00–20:00 60 Kč/kg http://www.schwenk-jahody.cz/
Středočeský kraj
Jahodárna Sedlčánky Od 26. 5. Po – Ne: 8:00–19:00 45 Kč/kg http://www.albaflor.eu/
Jahodárna Vraňany Denně od 7:00–18:00 45 Kč/kg https://www.jahodarna-vranany.cz/
Ovocné sady Bříství Ve vypsané dny 39 Kč/kg http://bristvi.cz/jahody/
Jahodárna Rataje nad Sázavou Potřeba se informovat předem 50 Kč/kg http://jahodarna-rataje.websnadno.cz
Starokolínské jahody Každý den 7:00–21:00 40 Kč/kg http://www.starokolinskejahody.cz
Jahodárna Kouřim Denně 7:00–19:00 do 17. 6. 45 Kč/kg http://www.jahodarna-kourim.cz/
Berry servis, s.r.o. Denně od 8:00 do 18:00 49 Kč/kg http://berryservis.cz
Jahodárna Dobré Pole Každý den dopoledne nebo po domluvě http://www.dobre-pole.cz
Jahody Stratov Denně 6:00–18:00 39 Kč/kg https://jahodalera.cz/jahody-stratov/

 

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.