Velikonoční barvení vajíček přírodní cestou

Zapomeňte na chemii. Krásná velikonoční vejce vytvoříte pomocí přírodních barviv

Čím asi barvily vejce naše prababičky a jejich maminky? Potravinářskými barvami ne. Musely si vystačit s tím, co nabízela příroda. Ale výsledek rozhodně nebyl nudný: krásnou zelenou vejcím propůjčily čerstvé kopřivy nebo špenát, teple červenohnědou zase cibulové slupky, výraznou růžovou zase červená řepa. Dovedly dokonce vykouzlit i jasně modrou: k té jim pomohlo červené zelí. Dnes se tento trend vrací. Používání přírodních surovin je nejen levné, ale také i šetrné k přírodě. Trvá sice o něco déle, zato je kreativnější a s ingrediencemi si můžete více pohrát: a to ocení zejména vaši nejmenší.

Jak na to:

  • Vše začíná výběrem správných vajec. Barvičky budou nejlépe chytat na co nejsvětlejší, ideálně bílá vejce.
  • Pak je potřeba vejce zbavit jejich přirozené mastnoty – jinak by na ně barva nechytala tak dobře nebo by byla nehezky kropenatá. Odstraníte ji hadříkem namočeným do octa. Pokud chcete intenzitu barev ještě zvýšit, přidejte lžičku octa i do odvarů, se kterými budete barvit.
  • Nyní je třeba připravit si barvičky. Vylisujte šťávu z ovoce, které chcete používat, případně nachystejte nálev ze slupek a listů.     
  • Vejce zavažte do gázy nebo punčochy a opatrně dejte vařit do přichystané barvy.
  • Tip na závěr: pokud chcete vejce ozdobit přírodními motivy, třeba obrysy květů nebo lístků, zavažte s nimi do gázy třeba pampelišku nebo jetel.

Tým Panského Dvora vám krásné Velikonoce!

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.