Kopřiva a její blahodárné účinky

Kopřiva je rod rostlin z čeledi kopřivovitých. Mají žahavé chlupy, palisty a vstřícné listy s pilotovými, vzácně celokrajnými okraji. Při dotyku se trichomy zabodnou do kůže a při následném pohybu způsobí její malé a nepatrné protrhnutí, které vede k bolesti a svědění. Nejznámějším druhem je kopřiva dvoudomá, původem z Evropy, Asie a Severní Ameriky.

Kopřiva má mnoho druhů, u nás se ale vyskytují tři druhy. Kopřiva dvoudomá (hojná po celé ČR krom nejvyšších poloh, jako jsou Krkonoše či Jeseníky), kopřiva žahavka (běžná v teplejších krajích) a kopřiva lužní (vzácně na jižní Moravě, byla považována za vyhynulou).

Jiné druhy se nacházejí například v Číně, Japonsku, Koreji, Íránu, Novém Zélandu, Himalájích, Pákistánu, Tibetu, Mongolsku, Austrálii, Asii a Severní Americe. Což znamená, že se o kopřivu můžete žahnout téměř všude.

Léčivé účinky

Kopřiva neumí jen žahnout, ale má mnoho léčivých účinků. Neříkejte, že když jste se jako malý žahli o kopřivu tak Vám rodiče či prarodiče neřekli “ Aspoň budeš zdravý”?? Něco na tom asi bude….

Kopřiva se používá při nemocech kloubů, při krvácení z dásní, chudokrevnosti (anémie). Dá se také používat v kuchyni jako špenát. Kopřiva neobsahuje kyselinu šťavelovou, pro kterou je špenát při některých nemocech nevhodný. Nejlepší pro kuchyň jsou mladé rostliny sbírané brzy na jaře. Dále se kopřiva dvoudomá může používat při onemocnění bronchitidou, cukrovkou, akné, nežidech a vyrážce. Kopřiva dvoudomá též podporuje tvorbu mateřského mléka. Takže maminky, šup šup, alespoň snězte kopřivovou nádivku, která je mimochodem výtečná.

A nejen nádivka, co takhle nápoj z kopřiv? Pití například kopřivového čaje podpoří metabolismus, pročistí organismus od škodlivých látek a urychlí regeneraci tkání. Posiluje imunitu a odolnost vůči nachlazení. Je dobrým pomocníkem v boji proti stresu a únavě. Pomáhá při onemocnění jater, žlučníku, sleziny či žaludečních vředech. Kopřiva též působí močopudně, pomáhá na záněty močových cest a při problémech s močovými kameny. Pozitivně působí i při infekci či zahlenění dýchacích cest. Kopřiva snižuje hladinu krevního cukru, čistí krev a podporuje krvetvorbu. Pomáhá při revmatu a dně, tlumí potíže s alergiemi a je podpůrným prostředkem při nejrůznějších bakteriálních i virových onemocnění.

Takže pokud jste si mysleli, jaký Vám to roste na zahradě plevel, vezměte rukavice a utíkejte si jí natrhat. Zahradu tím vylepšíte a samy sobě si zdraví podpoříte. Třeba jen zalitím kopřivových listů horkou vodou s přidáním citrónu a medu.

Každý jistě známe, jak naše babičky používali kopřivový šampón, ne nadarmo.

Kopřiva dvoudomá dokáže totiž podpořit růst vlasů a zabránit jejich případnému maštění. Stačí, pokud si budete kopřivovou tinkturou každý den masírovat pokožku hlavy. Vlasy budou hebké, husté a lesklé.

Jak vyrobit tinkturu 🙂

Očištěný kořen kopřivy nakrájejte najemno a naplňte jim láhev. Kousky kořene zalijte cca 200 ml alkoholem (například vodkou či slivovicí) a nechte po dobu dvou týdnů louhovat v teplé místnosti. Láhví občas zatřepte. Po 14 dnech směs sceďte a je hotovo. Tinkturu uchovávejte v tmavé láhvi.

Co nového u nás v Panském Dvoře??

Proč nespojit zdraví a zábavu? Přijďte ochutnat kopřivové pivo do Počernického Pivovaru. Na čepu bude od druhé půlky dubna. Věděli jste třeba že naše kopřivové pivo Vám nepřivede jen dobrou náladu, ale dokáže i zahnat chřipku? Takže skvělá výmluva, proč jít na pivo 🙂

Těšíme se na Vás, tým Panského Dvora!

 

 

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.