Radost jménem zmrzlina: Poradíme vám, jak připravit tu nejlepší

S čím máte spojené léto? Se sluncem, prázdninami, cestou k moři, krásným počasím nebo dlouhými dny? A co takhle se zmrzlinou? Mnozí z nás na ni nedají dopustit a teplé měsíce si bez ní prostě neumí představit. Zmrzlinu nemusíte pouze kupovat, můžete si ji sami doma vyrobit. Má to řadu výhod: namícháte si ji přesně tak, jak vám chutná, zároveň můžete popustit uzdu svojí kreativitě a experimentovat s méně nebo více obvyklými příchutěmi. A jak na to? Připravili jsme pro vás několik ověřených tipů.

Češi milují zmrzlinu. Průměrná domácnost jí každý rok zbaští na sedm litrů. Zároveň se revoluce, která se dotkla například kávy nebo piva, nevyhnula ani jí: už se nespokojíme s potravinami, které jsou jednotvárné, fádní, z těch nejlevnějších přísad a plné chemie. Stále více z nás požaduje návrat ke kvalitě, těm nejlepším surovinám a řemeslné výrobě. A doba přeje také kutilům.

Pojďme se společně podívat, jak vyrobit tu nejlepší domácí zmrzlinu.

  1. Toužíte po zmrzlině, která bude krásně nadýchaná a bude připomínat tu z cukráren? Pak budete pravděpodobně potřebovat zmrzlinovač. Tento přístroj v současnosti již není drahý a díky míchání, které pomáhá drtit drobné krystalky ledu, jež se ve zmrzlině nachází, je možné vytvořit krásně hladkou směs.
  2. Ale pokud zmrzlinovačem nedisponujete, případně nechcete, aby vám v kuchyni zabíral místo další spotřebič, nezoufejte, i vy si můžete užívat zmražené pochoutky. Vyzkoušejte sorbety, tedy lehké ovocné zmrzliny jen s  trochou cukru, u kterých drobné kousíčky ledu nevadí.
  3. Příroda nám nadělila ještě další vynikající ingredienci: banány. Díky nim získá vaše zmrzlina krásnou krémovou chuť, navíc díky jejich sladké chuti není potřeba dodávat cukr navíc. A jak na to? Banány rozkrájené na kolečka a libovolné další ovoce nechte zamrazit, potom je ve výkonnějším mixéru spolu s dalšími ingrediencemi rozmixujte do hladka. A je to!
  4. Zmrzlina stojí a padá se surovinami. Čím lepší a kvalitnější použijete, tím více vám bude váš výtvor chutnat. Například pravý vanilkový lusk je mnohem voňavější a chutnější než vanilkové aroma.
  5. Pokud se pustíte do krémové, smetanové zmrzliny, vězte, že nejlépe chutná ta, kde se používá smetana s vysokým podílem tuku. S nízkotučnou to samozřejmě jde také, nicméně na chuti se to podepíše. Pokud si hlídáte linii, udělejte si z poctivé zmrzliny speciální odměnu, kterou si dáte jen jednou za čas. Pak to ale bude stát za to.
  6. Mražení trochu ubírá na chuti: proto se nebojte udělat původní směs trochu intenzivnější.
  7. Oříšky, sušené nebo čerstvé ovoce či kousky čokolády jsou úžasné: zmražené směsi dodají úplně novou chuť a oživí i její texturu. Přidávejte je ale až na závěr, když je zmrzlina hotová, doporučuje se je také vychladit předtím, než je tam zamícháte.
  8. Odborníci radí zakrýt hotový výrobek fólií nebo voskovaným papírem. Zabráníte prý tak tvorbě ledových krystalků.
  9. A jak zmrzlinu skladovat? V obchodech ji lze často koupit v hlubokých kulatých kelímcích, vhodnější je ale uchovávat ji tak, jako se to dělá u italského gelata – v mělkých podlouhlých nádobách. Ty zajistí rovnoměrnější rozdělení hmoty.
  10. Domácí zmrzlina vydrží v mrazničce asi týden. Potom začne ztrácet na chuti i konzistenci. Proto si pospěšte. J
  11. A na závěr jedno možná banální, ale velmi důležité pravidlo: domácí zmrzlina by vám měla přinášet především radost. Hrajte si, experimentujte a užijte si spoustu zábavy. To je (nejen) v létě to nejdůležitější.

 

 

 

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.